Besloten vennootschap (BV)

Eén of meerdere oprichters
Geen minimumkapitaal
Beperkte aansprakelijkheid

Het oprichten van een BV

1.

Begeleiding bij opstart

Bij Ondernemingoprichten.be begeleiden we je gedurende het hele proces van het oprichten van je BV. Als gewaardeerde cliënt adviseren wij je over de keuzemogelijkheden bij het opstellen van de oprichtingsakte. Wij onderhouden direct contact met de notaris, leveren alle vereiste documenten aan en zorgen ervoor dat de oprichtingsakte de correcte bepalingen omvat.

2.

Opmaak financieel plan

Wij stellen het financieel plan op in overeenstemming met de bepalingen uit het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. Dit plan geeft inzicht in de financiële ontwikkeling van jouw onderneming. Naast het voldoen aan wettelijke verplichtingen, dient het financieel plan ook als richtlijn na de oprichting van je BV. Indien het financieel plan niet correct is opgesteld, loop je het risico om alsnog aansprakelijk te worden gesteld bij een faillissement binnen de eerste drie jaar na oprichting.

3.

Activatie BTW-nummer en inschrijving KBO

Wij identificeren jouw onderneming bij de BTW administratie. Samen met deze identificatie, schrijven we je BV ook meteen in bij de kruispuntbank der ondernemingen (KBO). Dit maakt dat je meteen aan de slag kan na de oprichting van jouw vennootschap.

De voordelen van een Besloten vennootschap (BV)

De beperkte aansprakelijkheid is een grote luxe die je een bepaalde rust geeft als ondernemer.

Wist je dat....

De BV is in België een relatief nieuwe vennootschapsvorm.
Ze vervangt de oude BVBA en heeft tal van voordelen

Lees meer

Beperkte aansprakelijkheid

Kan worden opgericht door één aandeelhouder

Scheiding privé en zakelijke belangen

Meer vertrouwen omwille van jaarrekeningen

Statuten kunnen naar wens worden opgesteld door het dynamische vennootschapsrecht

Aandeelhouders met verschillende rechten zijn mogelijk via de categorieën van aandelen

Geen minimum aanvangsvermogen

Tarief oprichting BV

Een besloten vennootschap (BV) dient opgericht te worden via een notaris.
Wij voorzien in twee formules: zonder onze notaris of met onze huisnotaris.

BV exclusief notariskosten

Hier inbegrepen
€950
Excl. BTW
Persoonlijk adviesgesprek
Opstellen oprichtingsakte
Inschrijving KBO
Activatie BTW-nummer
Invullen UBO-register
Financieel plan
Notariskosten
Plan kennismakingsgesprek

BV inclusief notariskosten

Hier inbegrepen
€2.250
Excl. BTW
Persoonlijk adviesgesprek
Opstellen oprichtingsakte
Inschrijving KBO
Activatie BTW-nummer
Invullen UBO-register
Financieel plan
Notariskosten
Plan kennismakingsgesprek
Twijfel je nog?
Vergelijk de verschillende opties op onze pagina of plan een kennismakingsgesprek in.
Start vandaag nog jouw ondernemersavontuur.
Meest gekozen vennootschapsvormen

Keuzefrequentie

Hiernaast het overzicht van de keuzes die onze cliënten maken wanneer ze hun vennootschapsvorm kiezen.

Commanditaire vennootschap (CommV)
11%
Vennootschap onder firma (VOF)
10%
Besloten vennootschap (BV)
74%
Eenmanszaak
5%

De BV ...

Een Besloten Vennootschap (BV) is een vennootschapsvorm met rechtspersoonlijkheid die vooral geschikt is voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's). Ze werd in 2019 ingevoerd met het vernieuwde vennootschapsrecht (WVV) en vervangt de vroegere BVBA. Dankzij de flexibele structuur kunnen de statuten volledig op maat worden vormgegeven, wat de BV een aantrekkelijke keuze maakt voor de meeste ondernemers.

Oprichters en aandeelhouders

Een BV kan door slechts één oprichter worden opgericht. Er is geen extra kapitaalstorting meer nodig, zoals dat vroeger wel het geval was onder het oude vennootschapsrecht. Natuurlijk kun je de BV ook met meerdere aandeelhouders oprichten

Bestuurders

Het bestuur van een besloten vennootschap (BV) wordt gevoerd door één of meerdere bestuurders, die natuurlijke of rechtspersonen kunnen zijn. De bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de bestuurders worden vastgelegd in de statuten. ​

Kapitaal / aanvangsvermogen

Hoewel er geen minimumkapitaal meer vereist is in de BV, moet de oprichter zelf inschatten welk aanvangsvermogen nodig is om de activiteiten te starten en minstens 2 jaar voort te zetten. Dit wordt vastgelegd in een financieel plan en boekhoudkundig verwerkt als "beschikbaar eigen vermogen" in plaats van als kapitaal.
Wij bij OndernemingOprichten.be staan klaar om je hierbij te ontzorgen en je stap voor stap te begeleiden bij de oprichting van je BV, inclusief het opstellen van een sterk financieel plan.

Meer dan een onderneming

De eigen rechtspersoonlijkheid van een vennootschap is een groot voordeel. Het maakt het mogelijk om te optimaliseren en risico's af te schermen.

Aansprakelijkheden

Kosten

Maak kosten in relatie tot je activiteiten. Deze zijn voor de BV volledig aftrekbaar mits enkele kleine uitzonderingen (oa. autokosten in functie van de uitstoot of restaurantkosten).

Ontvangsten

Stel de facturen op namens je BV, zodat de vennootschap de inkomsten ontvangt.

Eigen inkomsten

De BV heeft een eigen rechtspersoonlijkheid, waardoor je zelf kunt bepalen hoeveel je opneemt als bezoldiging of loon. Bij Onderneming-oprichten.be denken we graag met je mee om een formule te vinden die bij jou past en waarmee je op de lange termijn het meeste overhoudt.

FAQ's

Hoelang duurt de oprichting van een BV?

De oprichting van een BV kan binnen drie werkdagen. Het openen van de geblokkeerde rekening is vaak de factor die enige vertraging kan brengen in het proces. Wij raden daarom aan om met uw huisbank te werken. Via KBC kan je een attest van blokkering bekomen binnen 15 minuten!

Moet ik geld storten op de geblokkeerde rekening?

Het is aan te raden om gelden te storten bij de opening van de geblokkeerde rekening. De bijlagen van het Belgisch Staatsblad zijn publiek te lezen. Dit wil zeggen dat iedereen kan opzoeken hoe de vennootschap werd opgericht. Enig aanvangsvermogen geeft een goede indruk.

Zijn de jaarrekeningen van een BV publiek raadpleegbaar?

De jaarrekeningen die worden opgemaakt na het einde van ieder boekjaar zijn publiek raadpleegbaar. Zolang de vennootschap een kleine of middelgrote onderneming is, worden enkel de hoofdrubrieken weergegeven van de resultatenrekening. Dit wil zeggen dat omzet en directe aankopen niet zomaar raadpleegbaar zijn. Kortweg kan iedere stakeholder het vermogen analyseren van de vennootschap. 

Wat als mijn BV in financiële problemen geraakt?

Mits een goed financieel plan voor de oprichting van de BV hoef je jezelf geen zorgen te maken voor je privébelangen. Er is immers een zuivere scheiding tussen het privévermogen en het vermogen van de vennootschap. Om narigheden te vermijden kan je beroep doen op een goed accountant! Wij bij onderneming oprichten.be werken nauw samen met verschillende boekhouders.

Zijn de oprichtingskosten fiscaal aftrekbaar?

De kosten van de oprichting zijn volledig aftrekbaar als beroepskost. De eerste kost die je vennootschap heeft is bijgevolg de kost voor de oprichting. Een geweldige investering in je toekomst voor een minimale kost!

Zit je nog met vragen?

Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.

Blijf in contact na de oprichting

Ook na de oprichting staan we voor je klaar. Voor zowel je boekhouding als fiscale zaken kun je altijd op ons rekenen. Laten we samen verder bouwen aan jouw succes!

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.