Vennootschap onder firma
(VOF)

Minstens 2 oprichters
Ideaal voor activiteit met beperkt risico
Alle vennoten zijn onbeperkt aansprakelijk

Oprichten van een VOF

1.

Begeleiding opstart

De vennootschap onder firma (VOF) is een ideale vennootschapsvorm voor ondernemers met beperkt risico. Wij stellen je oprichtingsakte op maat op. Een notariële tussenkomst is niet vereist waardoor de oprichtingskosten beperkt zijn. Ideaal voor de ondernemer met weinig risico.

2.

Opmaak financieel plan

In tegenstelling tot de commanditaire vennootschap zijn alle vennoten van de VOF onbeperkt aansprakelijk. Kies daarom voor de VOF als jullie wensen te ondernemen met beperkte risico's. Wenst één persoon te ondernemen, dan is de CommV wellicht een betere keuze.

3.

Activatie BTW-nummer en inschrijving KBO

Wij identificeren jouw onderneming bij de BTW administratie. Samen met deze identificatie, schrijven we je BV ook meteen in bij de kruispuntbank der ondernemingen (KBO). Dit maakt dat je meteen aan de slag kan na de oprichting van je vennootschap.

De voordelen van de VOF

De vennootschap onder firma (VOF) is ideaal voor ondernemers die met weinig middelen willen starten en verder weinig ondernemingsrisico hebben.

Wist je dat....

De vennootschap onder firma (VOF) is een goedkope vorm om te starten met ondernemen ...

Lees meer

Alle vennoten zijn gelijk en zijn onbeperkt aansprakelijk

Laagste oprichtingskosten

Binnen enkele werkdagen opgericht

Geen notaris of financieel plan vereist

Geen minimum aanvangsvermogen

Tarief oprichting VOF

Prijs voor de oprichting all-in, inclusief inschrijvingen en activatie BTW-nummer

VOF

Hier inbegrepen
€875
Excl. BTW
Persoonlijk gesprek
Opstellen oprichtingsakte
Inschrijving KBO
Activatie BTW-nummer
Invullen UBO-register
Financieel plan
Notariskosten (niet van toepassing) bij VOF
Plan kennismakingsgesprek
Twijfel je nog?
Vergelijk de verschillende opties op onze pagina of plan een kennismakingsgesprek in.
Start vandaag nog jouw ondernemersavontuur.
Meest gekozen vennootschapsvormen

Keuzefrequentie

Hiernaast het overzicht van de keuzes die onze cliënten maken wanneer ze hun vennootschapsvorm kiezen.

Commanditaire vennootschap (CommV)
11%
Vennootschap onder firma (VOF)
10%
Besloten vennootschap (BV)
74%
Eenmanszaak
5%

De VOF ...

Een vennootschap onder firma (VOF) is de meest eenvoudige vennootschap met rechtspersoonlijkheid naast de commanditaire vennootschap (CommV). Hierdoor zijn er weinig dwingende regels van toepassing. Een VOF moet worden opgericht door minstens tweevennoten, die samen beslissen over het beheer en de werking van de vennootschap. De VOF is eenideaal statuut voor ondernemers die samen een onderneming willen starten en een beperkt risico wensen. Alle vennoten hebben dezelfde (onbeperkte) aansprakelijkheid, wat betekent dat zij persoonlijk instaan voor de schulden van de vennootschap. Wil een vennoot geen onbeperkte aansprakelijkheid en geen actieve rol in het beheer opnemen? Danis een commanditaire vennootschap (CommV) een beter alternatief. In een CommV kunnen stille vennoten investeren zonder zich met het bestuur te moeten bezighouden.

Oprichters en vennoten

Een VOF wordt opgericht door minstens twee personen of bedrijven (de vennoten). Samen leggen zij in een oprichtingsakte vast hoe de vennootschap zal werken. Deze akte kan onderhands worden opgesteld, waardoor tussenkomst van een notaris niet nodig is. Om latere misverstanden of conflicten te voorkomen, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over: de samenwerking tussen de vennoten, de verdeling van winst en verlies, wat er gebeurt als een vennoot wil stoppen of de vennootschap wordt stopgezet.
Door deze afspraken vooraf goed vast te leggen, verloopt de samenwerking vlotter en is iedereen beschermd bij onvoorziene situaties.

Zaakvoerders

In een VOF zijn alle vennoten automatisch zaakvoerders, tenzij in de statuten iets anders is afgesproken. Dit betekent dat ze de vennootschap mogen vertegenwoordigen en contracten mogen afsluiten namens de onderneming.Omdat er geen scheiding is tussen eigendom en bestuur, hebben de vennoten veel vrijheid om beslissingen te nemen. Tegelijkertijd dragen ze ook volledige persoonlijke aansprakelijkheid, wat betekent dat ze met hun eigen vermogen instaan voor eventuele schulden van de vennootschap.

Kapitaal / aanvangsvermogen

Voor een VOF is er geen minimumkapitaal vereist. De vennoten bepalen zelf hoeveel eigen vermogen ze inbrengen, wat zowel in geld als in natura kan zijn (bijvoorbeeld materiaal, panden of werkuren). Het is zelfs toegestaan om de vennootschap zonder eigen vermogen op te starten.Toch is het verstandig om voldoende financiële middelen te voorzien, zodat de onderneming stabiel kan groeien en eventuele kosten of tegenslagen kan opvangen.

Meer dan een onderneming

De eigen rechtspersoonlijkheid van een vennootschap is een groot voordeel. Het maakt het mogelijk om te optimaliseren en risico's af te schermen.

Neem contact op

Kosten

Maak kosten in relatie tot je activiteiten. Deze zijn voor de VOF volledig aftrekbaar mits enkele kleine uitzonderingen (o.a. autokosten in functie van de uitstoot of restaurantkosten).

Ontvangsten

Stel de facturen op namens je BV, zodat de vennootschap de inkomsten ontvangt.

Eigen inkomsten

De vennootschap onder firma (VOF) geniet een eigen rechtspersoonlijkheid. Kies zelf hoeveel je opneemt als bezoldiging (loon of wedde). Bij Onderneming-oprichten.be denken we graag met je mee om een formule te vinden die bij jou past en waarmee je op de lange termijn het meeste overhoudt.

FAQ's

Wat als er schulden zijn in de VOF?

De vennoten van de VOF zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de VOF. Als de VOF de schulden niet kan terugbetalen dan zal iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schuldenlast van de VOF. 

Wat is het verschil tussen de VOF en de CommV?

Bij de VOF bestaat er geen onderscheid tussen de vennoten. Bij een commanditaire vennootschap (CommV) is er wel onderscheid tussen de commanditaire vennoten en de gecommanditeerde vennoot. Concreet zal er bij de CommV altijd minstens één vennoot zijn die hoofdelijk aansprakelijk is. Het is echter mogelijk om sommige vennoten in een CommV niet hoofdelijk aansprakelijk te maken, wat niet mogelijk is bij de VOF. 

Wat is jullie advies voor de keuze tussen BV en VOF?

Een VOF laat altijd een kans bestaan voor het verlies van een gedeelte of je volledige privévermogen. Dit risico is onbestaande bij de BV. Als je activiteiten toch enige risico inhouden dan raden wij steeds aan om te opteren voor de BV. De zekerheid die je hebt bij de oprichting van de besloten vennootschap (BV) is rustgevend. 

Is een financieel plan verplicht of raden jullie aan om dit op te stellen?

Het is belangrijk dat je voor de start van je onderneming een goed idee hebt van de voorgenomen activiteiten en de rendabiliteit van je activiteiten. Een financieel plan is niet vereist al merken we dat cliënten vaak nadien toch een financieel plan dienen op te stellen voor bv. de renting of leasing van een voertuig. Als je de meerprijs bekijkt voor de oprichting van een besloten vennootschap (BV) dan kan je vaak beter opteren om gelijk een BV op te richten. 

Kan ik later nog omzetten van VOF naar BV?

Absoluut! Mits tussenkomst van een bedrijfsrevisor of gecertificeerd accountant kan je met een uitgewerkt verslag alsnog omzetten naar de BV. Deze omzetting dient te gebeuren met tussenkomst van de notaris. Hij zal het verslag van de (onafhankelijke) bedrijfsrevisor of gecertificeerd accountant opnemen in een akte ter omzetting van de vennootschapsvorm. Let wel: hieraan hangt ook een kostprijs verbonden die te vergelijken is met de oprichting van een BV. 

Zit je nog met vragen?

Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.

Blijf in contact na de oprichting

Ook na de oprichting staan we voor je klaar. Voor zowel je boekhouding als fiscale zaken kun je altijd op ons rekenen. Laten we samen verder bouwen aan jouw succes!

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.