De Besloten Vennootschap (BV)

BV
Gepubliceerd op
06
March
2025

De Besloten Vennootschap (BV)

De Besloten Vennootschap (BV) is de meest gekozen vennootschapsvorm in België. De BV is geregeld in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV), dat in werking trad op 1 mei 2019. De BV biedt ondernemers flexibiliteit en beperkte aansprakelijkheid, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor zowel kleine als middelgrote ondernemingen.

Een besloten vennootschap (BV) heeft verschillende kenmerken die haar onderscheiden van andere rechtsvormen:

-         Een van de belangrijkste kenmerken is de beperkte aansprakelijkheid. Aandeelhouders zijn slechts aansprakelijk voor het bedrag dat zij in de vennootschap hebben ingebracht. Dit betekent dat hun persoonlijk vermogen in principe beschermd blijft bij financiële problemen van de BV.

ð Enkel in het geval van oprichtersaansprakelijkheid is het persoonlijk vermogen van de oprichters niet beschermd. Wanneer bijvoorbeeld het aanvangsvermogen niet volstaat om de geplande activiteiten uit te voeren, kunnen oprichters persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schulden.

 

-         Daarnaast is er geen minimumkapitaal vereist om een BV op te richten. Dit is een belangrijke verandering ten opzichte van de vroegere BVBA, waarvoor wel een startkapitaal verplicht was. Wel moeten de oprichters kunnen aantonen dat zij over een toereikend aanvangsvermogen beschikken om de activiteiten van de vennootschap op een gezonde manier te starten.

-         Er is geen minimum aantal aandeelhouders vereist om een BV op te richten. Het is mogelijk om met slechts één aandeelhouder op te richten.

-         Wat betreft de overdracht van aandelen, is de BV behoorlijk flexibel. Hoewel de aandelen in principe niet vrij overdraagbaar zijn, kan je dit anders bepalen in de statuten. Je hebt dus keuzevrijheid bij de oprichting van de vennootschap.

-         De BV is ook flexibel wat betreft de bestuursstructuur. Een BV kan worden bestuurd door één of meerdere bestuurders, zonder dat een raad van bestuur verplicht is.

-         Een BV wordt opgericht via een authentieke akte, wat betekent dat een notaris betrokken moet zijn bij de oprichting. De notariële akte bevat de statuten van de vennootschap en is een wettelijke vereiste om de BV officieel te registreren.

 

Volgende drie zaken zal je nodig hebben voor de oprichting van een besloten vennootschap:

1.     Het financieel plan: Het financieel plan laat zien dat de vennootschap over voldoende middelen (toereikend aanvangsvermogen) bezit om te zorgen voor een gezonde start en moet voldoen aan de vereisten van het WVV.

2.     Het bankattest: Bij een bank naar keuze kan je een geblokkeerde bankrekening openen in naam van de vennootschap in oprichting. Op deze rekening zal het aanvangsvermogen gestort worden. De bank zal een bewijs afleveren aan de notaris dat het vermogen volstort is. Het bankattest moet in bezit zijn van de notaris op het moment van ondertekenen van de akte.

3.     De notariële akte: Na instructies vanondernemingoprichten.be maakt de notaris de oprichtingsakte en statuten op. Ondertekening kan zowel fysiek bij de notaris of digitaal via volmacht.

Na de ondertekening van de akte bij de notaris, zal er een ondernemingsnummer toegewezen worden. Het is een uniek nummer dat de vennootschap identificeert.

Na het verkrijgen van het ondernemingsnummer dienen de volgende formaliteiten nog in orde gebracht te worden:

1. De inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
2. De activatie van het BTW-nummer
3. De aansluiting van de vennootschap bij een sociaal verzekeringsfondsen indien nodig, de aansluiting als zelfstandige.
4. Inschrijving UBO-register.

Heb je na het lezen van dit artikel de ondernemingsmicroben te pakken of wens je graag nog meer informatie te verkrijgen over de besloten vennootschap? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.